Vychází postupně DVD
My Evropané. V pořadí první je věnováno 15. století a má název
Evropa začíná myslet. A na něm
první dokument je o Mistru Janu Husovi.
http://www.codi.cz/my-evropane-1-dil.html
Tak jsem ten filmeček asi 20minutový o Janu Husovi už viděla a líbil se mi. Hned je poznat, že to netočili Češi, i herci jsou neznámí. Začíná pohledem na mapu tehdejší Evropy, kde jsou
na území Čech zakreslena pouze dvě města: Praha a Tábor a kde hoří zbytky kacířské papírové čepice.
Začátkem 15. století začíná individualismus - právo na osobní názor jednotlivce a Jan Hus šel za svým přesvědčením až na hranici. Ve filmu, který začíná v Praze rokem 1412 a končí plameny hranice v Kostnici, si postupně prohlédneme Staroměstské náměstí, Betlémskou kapli, Pražskou univerzitu, Staroměstskou radnici samozřejmě
s orlojem, aby ji turisté dobře našli, Kozí hrádek a Kostinici. Dokonce i vnitřek táborské radnice s jezdeckou sochou Jana Žižky. Uvidíme kupčení s odpustky a dozvíme se, že roku 1414 vyvěsil Jan Hus repliku proti církvi na dveře Betlémské kaple.
Také, že jeho teze byly vyvěšeny všude po městě včetně Karlova mostu, říkají to asi proto, aby až tamtudy půjdou turisté, si vzpomněli.
V dokumentu jsou Husovy myšlenky, mimo jiné i v dnešní době stále nedořešené oddělení církve od státu a že máme Pravdu hledat jedině v Bibli a nikoliv u církevních hodnostářů. To se mi líbí obzvlášťě!
Je tam dokonce uvedeno i hlásání církve bez papeže.
Je připomenut boj za vlastní Pravdu, něco, co zůstalo v dějinách jako memento a že to máme i na prezidentské vlajce. Však také s kacířským státem, který vyhlásil 6. červenec státním svátkem, přerušil Vatikán na tři roky diplomatické styky.
Je zde připomenuto i koncilem nařízené spálení Husovo knih a jeho citát: ''
Těšilo mne, že museli číst mé knihy důkladněji, než Písmo Svaté, protože se v nich pokoušeli nalézt bludy.''
A zřejmě pro cizince, kteří více znají Luthera, je uveden jeho výrok: ''
Byli jsme všichni husité, aniž jsme o tom věděli.''
Dobře, že zde nezapomněli uvést, že Jan Hus nikdy nenabádal k násilí. Herec, který ho ztělesňoval, byl myslím také dobře vybrán.
Byl to poučný filmeček.