Již jsem si zvykl, že mě často vytrhávají z kontextu.
Takže jen sručně:
"napadli je svrchujmenovaní královští lidé nepřátelsky mocnou rukou blízko Sudoměře u jednoho rybníka. Když se tedy strhla srážka a táboři se obklopili vozy, mnozí z obou stran padli a mnozí byli zraněni a mezi nimi byl i pan Břeněk...
Když konečně bojový zápas trval několik hodin, ustoupili královští okolo západu slunce z bojiště, zajavše třicet některých bratří"
Je veškerý popis bitvy jako takové což je to co já řeším protože mě zajímá jak se bitva odehrála. K čemuž je jistě potřeba znát i pozadí událostí, ale to nic nemění na faktu že podrobnější (byt možná méně věrohodný) je popis z letopisů... takže toliko k významu slovního spojení "Vavřinec to odbyde konstatováním, že se stalo"
Co se týče dále z vašich závěrů... jsou nejisté jako vše ostatní... Jistě museli mít královští početní převahu, jinak by se asi husité neschovávali a nebránili
Otázkou zní jaké byly skutečné počty. Já se zatím zabýval pouze Strakonickými křížovníky kde počty (hlavně těžkooděných jezdců) vycházejí dosti komicky... přestože nevyráželi, až tak narychlo když byli "lstivě a tajně" upozorněni.
"Otazníků a tekutých písků" je ostatně v mainstreamovém popisu bitvy více než dost... což mě nutí klást si otázky, místo opakování si zásluh jejich tvůrců.