Právě je 04.04.2025 - 22:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 288 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 10.11.2010 - 12:07 
cepník
cepník

Tom píše:
nejde o prostý výpočet plochy. Představím-li si stádo o 4000 koní, těžko se mi to chápe jak to bylo uspořádáno aby to fungovalo, ale nějak asi ano, protože v minulém století při ověřování pokusu o obrat vozů dle hypotézy o Lipanech, bylo použito 150 vozů na prokázání nemožnosti jejich obratu o 18O% . Asi v umístění koní neviděli až tak zásadní problém, jinak by ho určitě zpochybnily. To, že to ale nemohu pochopit já, neznamená že to tak nebylo že? :D Normální pastva v podstatě ani u dlouhodobého tábora nepřichází v úvahu (krom pár prvních dní). Muselo se krmit dovezeným krmivem.
Mohol by som poprosiť o bližšie podrobnosti toho pokusu? Kdo, kedy a kde resp. kde je popísaný?

Zobrazenie vozovej hradby z časopisu ABC v mojom príspevku z 28.5. 2010 v tejto diskusii vyzerá vierohodne aj čo sa týka umiestnenia množstva koní.

Předmět příspěvku: Re: husitské tábory
PříspěvekNapsal: 10.11.2010 - 18:26 
hejtman
hejtman

Martin Picek píše:
... To je z páně Klučinovy hlavy, nemýlím-li se ...
Hele, Martine, tobě já nebudu nic zapírat, ty bys mě stejně vodhalil. :oops: :D
Ano, přiznávám, mám to od něj. Ale teď vážně! Klučina vycházel z obdélníkové hradby, na počty koní a lidí si už nepamatuju. Přes dataprojektor nám z kompu promítal slajdy s geometrickými nákresy a vypadalo to fakt věrohodně(!). JEMU se tam prostě ty lidi a koně nevešli - exaktně. Hypoteticky by se tam třeba stěsnali, já to po něm ale přepočítávat nebudu, na to nemám čas a navíc mi ty jeho argumenty doložené tím počítáním a "rýsováním" připadaly věrohodné. To taky nebudu zapírat. :lol:
Bylo to na té přednášce u vás v Českém Brodě v r. 2006, 3. odstavec odkazovaného příspěvku. Mrkni se schválně i na svoje repliky na tento můj odkazovaný příspěvek, i když jsi na té přednášce bohužel chyběl ... :(

Martin Picek píše:
... Známý obraz z Hausbuchu ze zámku Wolfegg (po r. 1480) ukazuje vojsko na pochodu a bojové i placní vozy jsou taženy 4-mi koňmi ...
Ale tím hůř, přece! :P
Zas o desítky koní navíc! Sám připouštíš koně mimo hradbu, i když u dlouhodobého tábořiště. No, zkrátka nebylo tam k hnutí, tak pryč aspoň s koňmi, aniž bych to chtěl bagatelizovat.
Ad placní vůz:
Já jsem přesvědčen, že tu košatinu i s nákladem by mohlo utáhnout dvojspřeží, nebyl-li jiný důvod zapřahat čtyřspřeží. :? Uznávám zároveň, že ty dobové malůvky, jimiž často podpíráš svá tvrzení, argumentem bezesporu jsou ... :|

BTW. Domníval jsem se - už nevím ani proč -, že jedna z mála věcí, na níž se s Klučinou shodneš, je právě to zpochybnění, že za hradbou všechno nemohlo bejt. Možná proto jsem se osmělil a dovolil si ... ;-)

Předmět příspěvku: Re: husitské tábory
PříspěvekNapsal: 11.11.2010 - 00:17 
velitel vozu
velitel vozu

Jiří Motyčka píše:
BTW. Domníval jsem se - už nevím ani proč -, že jedna z mála věcí, na níž se s Klučinou shodneš, je právě to zpochybnění, že za hradbou všechno nemohlo bejt. Možná proto jsem se osmělil a dovolil si ... ;-)

Já vim, ty ses osmělil a já zase dělal chytrýho :wink: . A teď mne to trochu mrzí, neměl jsem to rozebírat ... jenže jsem za tím tušil toho Klučinu, tak mi to nedalo.
Jelikož jsem amatér a moje znalosti jsou vesměs kusé a povrchní, protože nemám přístup ke skutečným pramenům, tak riskuji jen velmi málo, že budu pranýřován za svoje chybné názory. U P. Klučiny, coby profesionálního historika, který podstatnou část své kariéry věnoval právě středověkému vojenství, jsou některé závěry překvapující právě pro jejich velice snadnou zpochybnitelnost. Třeba v případě P. Čorneje nebo T. Durdíka, to ovšem neplatí. Domnívám se, že to může být i tím, že Klučina příliš vychází z prací starších autorů a nechává se jimi hodně ovlivňovat, namísto aby vycházel z pramenů (v nichž by se, coby historik, měl umět orientovat) a ze starších prací se pouze poučil.

K přítomnosti koní uvnitř vozové hradby je velmi málo (mne dostupných) pramenů. Ale třeba ve Vídeňském rukopise, v oné mini-hradbě, koně namalováni jsou. Zde za stanem:
Obrázek
Hlavním argumentem pro koně v hradbě je jejich nutnost pro odtažení vozů po bitvě. Mimo hradbu by je nepřítel odehnal nebo pobil. Pak by trvalo velmi dlouho, než by se takové ztráty nahradily, pokud by vůbec šly v celém rozsahu nahradit :? .
Argumentem pro koně mimo hradbu je údajný nedostatek místa pro ně.

Klučina to podkládá výpočtem pro obdélníkovou vozovou hradbu, jistě s hřebenovitě sraženými vozy :evil:. Jeho představa spíše vychází ze starého zidealizovaného modelu: svítí sluníčko, je sucho a všude kam oko dohlédne rovina bez roklí a stromů, všechny vozy i koně jsou v poho, je dost času a tak se spočítají přesně vozy tak, aby vyšly na pěkný obdélníček. Žádný z vozů se nerozbije, protože pak by nešel obdélník uzavřít a žádný také nezůstane navíc, protože by kazil celkový dojem :lol:
A realita? Velmi špatné cesty, které se v dešti mění v potoky bláta už po projetí pár desítek vozů. Praktická nemožnost jet mimo cesty kvůli členitému terénu. Vozová hradba se musí budovat s velkým časovým předstihem, jinak hrozí, že se ji nepodaří dokončit a bude k ničemu. Je-li nepřítel nablízku, tak zvolený tvar hradby musí umožnit její sestavení i když určité množství vozů nestačí dojet. Obdélník nebo čtverec by budoval jenom blázen, protože při daném počtu vozů má mnohem menší plochu, než kruh či elipsa a je také mnohem náročnější na organizaci stavby. Též hřebenovité srážení, které není vůbec ničím podloženo :roll: , by velmi zkrátilo obvod.
Argumenty pro moje závěry: máme vyobrazení hradby ve Vídeňském rukopisu a zvláště v Hausbuchu z Wolfeggu. Obě jsou do kruhu a vozy sražené normálně čely. Ta druhá velmi koresponduje s předpisy Albrechta Achilla.

Malý výpočet, coby pokus o obhájení koní nacpaných dovnitř hradby.
Vojsko má 120 vozů a 20 lidí k vozu, tj. 2400 pěších a k tomu 250 jezdců.
Vůz je dlouhý cca 3m, tj. když je srazíme do kruhu čelo na čelo (resp. kolo na kolo), dostaneme obvod minimálně 360m. Ale spíš větší, protože některé mezery jsou o něco větší, aby se vešlo dělo, ale pro jednoduchost počítejme s těmi 360m. Průměr hradby je tedy 114,6m a vnitřní plocha 10 318 m2. Koní (4 ks k vozu a 250 jezdeckých) máme 730. Předpokládám, že se uvazovali k zatlučeným kůlům a každému přidělím 3 m2, ... snad mne ochránci zvířat nebudou lynčovat :cry: Koně tedy zaberou 2 190m2. Na lidi a vyložené zásoby mi zbývá 8 128 m2. K lidem budu mírnější a dám jim plácek na vyspání 2 m2, tj. 5 300 m2 včetně jezdců. Zbývá mi 2 828 m2 na zásoby vyložené z vozů, děla a na cesty. Ve skutečnosti ale budou hlídky před vozy a ve vozech pak zřejmě celé předepsané osádky. Část jízdy na hlídkách v širším okolí. Rovněž tak pěchota za vozy může stát sešikovaná a pak zaberou velice málo místa. Např. 400 můžů, 20 řad po 20-ti, zabere cca 16x16m, tj. pouhých 256 m2.
Domnívám se tedy, že se celé vojsko včetně koní vešlo do vozové hradby. Nešlo ale o žádné pohodové ležení, kde by byly stany a krčma, jak vidíme např. v Hausbuchu. Bylo to pouze pevné polní opevnění, kam se vojsko nacpalo a ubránilo. Na ploše tábora bylo obvykle zakázáno kopat jámy, což je vzhledem k množství lidí, koní a materiálu pochopitelné.
BTW. Koukal jsem na své staré příspěvky z r. 2006 a nepřijde mi, že jsem nějak výrazně pozměnil názory. Až se tomu sám divím :P .

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11.11.2010 - 09:35 
desátník
desátník

Ad Tom: Prosím jaká dobová vyobrazení máš na mysli? Já znám jen ten Vídeňský rukopis, jako jediný jakž takž zařaditelný do husitských válek (jeho datace kolísá 1437-50), všechny ostatní, které znám, jsou až mnohem pozdější...
K zásobování koní (kterému moc nerozumím): Jaký je objem krmiva jadrného? Jeho spotřeba a "výživnost"? Nároky na přepravu oproti senu budou asi o dost nižší...
Ad Martin Picek: Srážení do hřebenu popisuje řád rytíře von Eybe (zmínka o tom je v prvním dílu Vojenských dějin Československa - tuším že z pera p.Klučiny :lol: ). Je to i má "fixní idea", které bych se zatím nerad vzdával :lol:
K tomu kruhovému tvaru hradby: Dovedl bych si představit i její dočasné "neuzavření", pokud by ostatní strany byly výhodně chráněny terénem.

Předmět příspěvku: kruh
PříspěvekNapsal: 11.11.2010 - 13:24 
hejtman
hejtman

Martin Picek píše:
... A teď mne to trochu mrzí, neměl jsem to rozebírat ...
... naopak, Martine, udělal jsi moc dobře! ... :wink:
Ale musí se "do tebe pustit" někdo jinej, já jsem pouhý sparingpartner ... :oops: :wink:

Martin Picek píše:
... Malý výpočet, coby pokus o obhájení koní nacpaných dovnitř hradby ...
Přepočítal jsem si to s kalkulačkou v ruce, máš štěstí, s podivem ti to vychází ... :?

Já jsem to otevřel taky proto, že skutečnost, že by se všichni vešli do té hradby, mně pocitově připadalo jako strašně jednoduché vysvětlení z toho pohledu, že se by ten venkovní tábor nemusel chránit ani hlídat.
Chtěl-li bych opřít kruhovou hradbu o městskou fortifikaci (Kutná Hora?) nebo zeď hřbitovního kostela (Gothard?), udělal bych půlkruh, půlelipsu? ... :? :?: (Asi jo.)

Naposledy upravil Jiří Motyčka dne 11.11.2010 - 13:33, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: hřeben
PříspěvekNapsal: 11.11.2010 - 13:31 
hejtman
hejtman

trener píše:
... Srážení do hřebenu popisuje řád rytíře von Eybe (zmínka o tom je v prvním dílu Vojenských dějin Československa - tuším že z pera p.Klučiny :lol: ). Je to i má "fixní idea", které bych se zatím nerad vzdával ...
... ani já ne. :!:
Své důvody jsem už přednesl mj. i proto, že ji za "fixní ideu" nepovažuju ...

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11.11.2010 - 14:17 
desátník
desátník

Nám říkal prof. Wolf za dob mých studií na VŠ, že u Hořic se vozová hradba opírala (nebo spíš "přepažila") o kostel i tvrz současně. Ovšem na místě samém jsem nikdy nebyl, mám to dost z ruky, cca dvě hodiny cesty... Pěšky :lol:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11.11.2010 - 17:12 
velitel vozu
velitel vozu

trener píše:
Srážení do hřebenu popisuje řád rytíře von Eybe (zmínka o tom je v prvním dílu Vojenských dějin Československa - tuším že z pera p.Klučiny :lol: ). Je to i má "fixní idea", které bych se zatím nerad vzdával :lol:

"Fixní ideje" mají vždy hluboké kořeny a netřeba se jich vzdávat jen pro odlišný názor někoho jiného :lol: . V případě problematiky vozové hradby zůstane navždy mnoho otazníků, s tím se musíme smířit. Každý, koho to zajímá si však vykonstruuje svoje řešení a jde tedy pouze o to, aby tahle konstrukce nebyla zcela absurdní.
Kriegsbuch Ludwiga von Eyb nemám k dispozici a i kdybych ho měl, nejsem si jistý, zda bych ze staroněmeckého textu pochopil, jaký způsob srážení vozů měl na mysli (např. manévry s vozovým šikem ze Seldeneckova řádu jsem zrovna moc nepochopil :roll: ) . Šlo o zkušeného válečníka, který psal zmíněný spis kol. r. 1500. Není ovšem zřejmé, jak vypadaly válečné vozy, které takto mínil srážet a v jaké situaci se k tomuto řešení hodlal uchýlit. Kriegsbuchy, které znám, obsahují zhusta čistě teoretické záležitosti.
Každopádně je zde třeba uvážit, zda se vozy hodily konstrukčně k takovémuto srážení a jestli bylo opravdu nutné zkrátit obvod tábora tak výrazným způsobem.

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11.11.2010 - 19:39 
sudličník
sudličník

Trener , vyobrazení jsem mněl na mysly ta samozřejmě všeobecně známá, i ta mladšího data která jsou konečně i na romto foru (i tu poslední, co dal Martin, :D ) Žádnou utajenou doma bohužel nevlastním :( .
Martine za 3m2 na koně tě nikdo nebude lynčovat, než jsem psal prve, samozřejmě jsem si to počítal a vycházel jsem ze stejné plochy. Trochu se tam ale nepočítá, že ty koně nemohou stát jako lidé v hustých řadách za sebou. Musí tam být mezery ap. což plochu výrazně zvětšuje. Ne vždy mohou stát klisny s hřebci, některými valachy ap. . Terén nebyl vždy takový, aby se zvláště koně mohli přivazovat kdekoliv ap. Ale konečně jak bylo psáno, hradba nemusela být mutně uzavřený kruh (obdélník...)Jak jsem psal, na plochu je to možné, ale přesto je to opravdu dost oříšek.

Bratrik, ten mnou zmiňovaný pokus, byl proveden v roce 1930 a jeho iniciátorem byl O. Frankenberger. Původním povoláním důstojník jezdectva a díky tomu že byl činný v Selské jízdě, dal dohromady tento úctyhodný počet vozů, včetně zkušených vozatajců. Mimo jiné práce zvažoval i způsoby útoku jízdy na vozovou hradbu.(Zmiňuje ho krom jiných P. Čornej, ve článku Lipany ve svědectví pramenů, 1985) Myslím, že díky svým zkušenostem u vojenského jezdectva , bytˇ v dobách husitům vzdálených :D . Znal o manévrování a možnostech jezdeckého boje věci praktického rázu v takovém rozsahu, o jakém se jakémukoliv současnému historikovi nezdá ani v těch nejbujnějších snech.
Krmit jadrným krmivem - obilí(oves) po kratší dobu samozřejmě jde, ale při výnosech obilí a jeho množství a ceně, je to velice nepravděpodobné. Přidávalo se pouze při větší zátěži, jako tomu je v podstatě dodnes.

Předmět příspěvku: Hořice
PříspěvekNapsal: 11.11.2010 - 20:38 
hejtman
hejtman

trener píše:
Nám říkal prof. Wolf za dob mých studií na VŠ, že u Hořic se vozová hradba opírala (nebo spíš "přepažila") o kostel i tvrz současně. Ovšem na místě samém jsem nikdy nebyl, mám to dost z ruky, cca dvě hodiny cesty... Pěšky ...
No, já to mám podstaně dál a byl jsem tam několikát. :P
Z Hořelidy, kde je umístěn památník bitvy, je nádherný pohled směrem údajného útoku Vartenberkova vojska proti kopci, kde byla ona vozová hradba ...

Nevím, kde pan profesor vzal tu tvrz, ale Palacký ani Pekař, kteří parafrázují Starého letopisce se o tvrzi nezmiňují. Moderní husitologické bádání o ní taky cudně mlčí, jakoby nebylo dost těch záhad, které jsou s touto bitvou spojovány. Víme jen o tvrzi Kozojedy, ale to už byla jiná story související s bitvou ...
Nechci však odbočovat od tématu, proto jenom připomenu, že Žižka u Hořic disponoval 2 řády vozů, tj. v počtu kolem 120. Když staneš na kopci s kostelíkem a rozhlédneš se kolem, tak by se tam vešly a možná i nějaká ta tvrz ... :wink:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 11.11.2010 - 20:55 
cepník
cepník

Platnost vypršela

Naposledy upravil David dne 24.02.2011 - 18:17, celkově upraveno 1

Předmět příspěvku: Re: hřebenové uspořádání
PříspěvekNapsal: 11.11.2010 - 21:55 
velitel vozu
velitel vozu

David píše:
Hřebenově postavené vozy podle mě nezkracují obvod, protože to kompenzuje postavení na úhlopříčku obdélníku vozu.

Když se vezmou prosté obdélníky či vozy "Wagnerova typu", tak to tak asi být může. Záleží jaký způsob srážení (a překrytí) se předpokládá. Já uvažuji vozy středověké konstrukce s osami blízko konců korby a velkými koly přesahujícími korbu vzadu i vpředu. Když se k sobě srazí čely, jsou mezi nimi mezery. Viz onen tábor v Mittelalterliches Hausbuch.
Zkrátka, když si vezmu obdélné kostičky své dcery a přimyslím si k nim ona velká kola, tak mi vychází při kruhovém tvaru hradby větší obvod při srážení vozů čely k sobě :wink: .

PříspěvekNapsal: 11.11.2010 - 23:38 
hejtman
hejtman

Martin Picek píše:
... Já uvažuji vozy středověké konstrukce s osami blízko konců korby a velkými koly přesahujícími korbu vzadu i vpředu. Když se k sobě srazí čely, jsou mezi nimi mezery ...
Myslím, že tomu všichni rozumíme a stále všichni předpokládáme přední nápravu bez rejdu.
Ale pozastavme se na "okamžik" před tím sražením k sobě, když tak mě oprav/te ... :oops: :wink:
Takový vůz bez předního rejdu táhne čtyřspřeží. Netroufám si ani odhadnout délku toho celého, při délce vozu cca 3 m. Kam mířím? Ještě dost metrů před sražením se muselo vypřáhnout a pak vůz k sousednímu dotlačit ručně (předek vozu tlačeného na zadek předchozího). Tedy pokud k němu někdo nechce zacouvat i s koňmi (zadek couvajícího vozu na předek předchozího). Ale zkoušeli jste couvat s koňmi v zápřahu?
Tahle komplikáda u "hřebenové" hradby odpadá. Nebo to komplikuju já? ... :oops:

Předmět příspěvku:
PříspěvekNapsal: 12.11.2010 - 06:17 
cepník
cepník

Niečo na odľahčenie témy:

http://www.blisty.cz/imp.php?id=26482

:D

Přílohy:
img.php.jpeg
img.php.jpeg [ 72.84 KiB | Zobrazeno 11098 krát ]

Naposledy upravil Bratrík ze Slovenska dne 28.06.2013 - 23:18, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: 12.11.2010 - 11:36 
velitel vozu
velitel vozu

Jiří Motyčka píše:
Ještě dost metrů před sražením se muselo vypřáhnout a pak vůz k sousednímu dotlačit ručně (předek vozu tlačeného na zadek předchozího). Tedy pokud k němu někdo nechce zacouvat i s koňmi (zadek couvajícího vozu na předek předchozího). Ale zkoušeli jste couvat s koňmi v zápřahu?
Tahle komplikáda u "hřebenové" hradby odpadá. Nebo to komplikuju já? ... :oops:

BTW. Někdo označuje tento typ debat výrazem "relaxační polemika". Myslím, že tomu tak opravdu je :lol: .

V létě jsem si podrobně nafotil fasuňkový vůz z poč. 20. stol., abych ho mohl porovnat se studií pojednávající o středověkém voze. Rozdíly v konstrukci a provedení jsou naprosto zásadní. Ten novodobý vůz má železné osy, okované hlavy kol, obruče, železné zákolníky a konce os kryté silnými železnými krytkami. Pod zákolníky jsou nasazeně železné úchyty svislých opěrných tyčí, které jsou nahoře upevněny k horním podélným břevnům korby. Korba má lichoběžný průřez s bočními nakládacími dvířky. Vůz má kozlík, přední rejd a brzdu.
S takovýmto vozem bych se nebál najíždět hlavou kola proti obruči kola druhého vozu, protože je zde všechno okované. Když na sebe narazí, nic moc se nestane.
Ke konstrukci středověkého vozu mám dvě studie od jednoho autora (R. Vermouzek) a o jejich odborné správnosti nemám důvod pochybovat.
U bojového vozu lze předpokládat, že dřevěná osa byla pobita železnými pláty, aby nedocházelo k nadměrnému opotřebení a že i zákolník byl železný. Samotná osa však byla dřevěná a hlava kola pak zpravidla dosti dlouhá, zesílená objímkou. Z ní vyčnívala ona zmíněná osa se zákolníkem. Vidím zde reálné nebezpečí, že při nárazu vozů osami na obruče kol (nebo osami či hlavami kol vzájemně) došlo snadno k ulomení vyčnívajících os. Středověký vůz neměl rejd a také žádnou brzdu, stěží se tedy dalo najíždět s vysokou přesností. Do vozové hradby se vozy zcela jistě strkaly ručně a podle mého názoru bylo tedy celkem jedno kam a s jakou přesností vůz najel. Důležité bylo rychlé odpojení oje se zápřahem, jinak v tom nevidím žádné velké komplikace :wink: .
Na voze z Hausbuchu sice není vidět konec osy se zákolníkem, hlavy kol však odpovídají zmíněným studiím:
Obrázek

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 288 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 20  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]